آموزش وردپرس – وردپرس چیست ؟

This entry is part [part not set] of 22 in the series آموزش کامل وردپرس

وردپرس یک ابزار آنلاین و متن باز برای ایجاد وب‌ سایت‌ها می‌باشد که به زبان PHP نوشته شده است. اما اگر بخواهیم به زبان ساده‌تر بگوییم، وردپرس آسان‌ترین و قدرتمندترین سیستم مدیریت محتوا (CMS) جهت راه اندازی سایت‌ها و وبلاگ‌ها می‌باشد.

سیستم مدیریت محتوا برنامه‌ای است که امکان ایجاد، ویرایش، طبقه بندی و انتشار محتوا را فراهم می‌سازد. وردپرس نیز به عنوان یک سیستم مدیریت محتوا این امکانات را جهت انتشار محتوا در اینترنت مهیا می‌سازد. کاربران وردپرس می‌توانند بر روی فایل‌ها، اسناد و البته سبک طراحی و نمایش محتوا مدیریت کاملی داشته باشند. و البته نباید فراموش کرد که تمام این کارها در حالتی صورت می‌گیرد که برای انجام آنها نیازی به دانستن حتی یک خط کدنویسی نیست.

اگر علاقه‌مند هستید که در مورد این سیستم مدیریت محتوای دوست داشتنی و البته قدرتمند اطلاعات بیشتری کسب کنید، ادامه مقاله را از دست ندهید.

 

تاریخچه وردپرس

مت مولنوگ (بنیان گذار وردپرس) بعد از تجربه راه اندازی وبلاگ با سیستم b2/cafelog بود که به فکر نوشتن یک سیستم مدیریت محتوای جدید افتاد. وی به دنبال سیستم مدیریت محتوایی بود که با آن بتواند نیازهایش را برآورده کند و البته سیستم مورد نظر منطبق با آخرین استانداردهای وب باشد.

مولنوگ به سرعت با شخصی به نام مایک لیتل تماس گرفته و تصمیمش را با او در میان گذاشت و از وی برای کار روی این پروژه درخواست کمک کرد. نتیجه همکاری این دو شخص به وجود آمدن سیستم مدیریت محتوای جدیدی منجر شد که به پیشنهاد کریستیان اِسلِک، دوست مت مولنوگ امروزه آن را با نام «وردپرس، WordPress» می‌شناسیم.

تصویری از آقای مت مولونگ بنیانگذار وردپرس

 

اولین نسخه از وردپرس در ۲۷ می ۲۰۰۳ منتشر شد. اما تا سال ۲۰۰۴ این سیستم به آن صورت شناخته نشده بود تا اینکه مووبل تایپ (سیستم مدیریت محتوای دیگر) رقیب وردپرس تغییراتی را در قیمت‌هایش اعمال کرد. کاربران مووبل تایپ که به دنبال جایگزین مناسبی بودند با وردپرس آشنا شدند و بدین طریق هزاران کاربر مووبل تایپ به وردپرس کوچ کردند.

از آن زمان تا به امروز وردپرس رشد بسیار سریعی را تجربه کرده است و هم اکنون به عنوان معروف‌ترین و پرکاربردترین ابزار ساخت سایت و وبلاگ بر روی هاست شناخته می‌شود. البته دلایل زیادی بر این معروفیت وردپرس وجود دارد که در ادامه مقاله به مهم‌ترین آنها اشاره خواهیم کرد.

 

چرا باید وردپرس را انتخاب کنیم؟

اگر وردپرس توانسته است که در میان ده‌ها سیستم مدیریت محتوا رتبه نخست را از آن خود کند، قطعا مزیت‌هایی داشته است که میلیون‌ها نفر به این سیستم روی آورده‌اند.
اما با تمام این وجود، برخی از افراد تازه وارد همچنان این سوال را دارند که چرا وردپرس معروف و محبوب است؟ چرا بسیاری از کاربران وردپرس را انتخاب می‌کنند؟ و سوالات مشابه دیگر.

و البته مهم‌ترین سوال این است که آیا وردپرس برای انتخاب نهایی گزینه مناسبی است؟ برای پاسخ به این سوالات که چرا باید وردپرس را انتخاب کرد، ما ده مورد از ویژگی‌های مهم این سیستم رو اشاره می‌کنیم:

۱- وردپرس رایگان و متن باز است

وردپرس برنامه‌ای متن باز و رایگان است که می‌توانید از آن به طور نامحدود در پروژه‌های خود استفاده کنید، تغییراتی در آن ایجاد کنید و نسخه خودتان را توزیع کنید. وردپرس به عنوان یک پروژه آزاد و رایگان منتشر می‌شود و امکان دسترسی حتی به کدهای هسته نرم افزاری آن نیز مهیاست؛ بنابراین بدون هیچ محدودیتی می‌توانید آن را مطابق با نیازهای خود سفارشی سازی کنید.

این مورد در شرایطی است که بسیاری از CMS های قدرتمند و حرفه‌ای در حد وردپرس به صورت پولی و کد شده عرضه می‌شوند.

 

۲- امکان راه اندازی انواع وب‌سایت ها با وردپرس

اگرچه وردپرس کار خود را به عنوان یک پلتفرم بلاگنویسی آغاز کرد، اما توسعه سریع آن طی سال‌های اخیر وردپرس را به یک سیستم جامع برای راه اندازی وب سایت‌ها مبدل کرده است.

تنوع وسیع از پوسته‌ها و افزونه‌ها که هرکدام می‌توانند امکانات بیشتری را به وردپرس اضافه کنند، این سیستم را برای راه اندازی هر نوع سایتی منعطف کرده‌اند. از جمله سایت‌هایی که میتوان با وردپرس راه اندازی کرد:

وب‌سایت فروشگاهی

سایت‌های فروشگاه آنلاین را باید جزء پیچیده‌ترین سایت‌ها دانست که نیاز به فرآیند‌های مختلف و پیچیده‌ای دارند. همچنین سایت‌های فروشگاهی نیاز به سبک طراحی خاصی را دارند تا کاربران خود را به سمت خرید محصول هدایت کنند.

این کار در وردپرس از طریق انتخاب یک پوسته فروشگاهی و افزونه‌ای مانند ووکامرس به طور کامل قابل پیاده سازی می‌باشد. فرقی نمی‌کند که بخواهید محصولات دیجیتال و یا محصولات فیزکی را بفروشید، هرآنچه که شما از یک فروشگاه ساز حرفه‌ای را بخواهید، می‌توانید با نصب افزونه‌های مورد نظر بر روی وردپرس داشته باشید.

سایت‌هایی با عضویت پولی

وردپرس را می‌توان یکی از بهترین گزینه‌ها برای راه اندازی این مورد دانست. کافیست که یک پوسته مناسب و افزونه مرتبط نصب کنید تا سیستم عضویت پولی را در سایت خود پیاده سازی کنید. بدین طریق کاربران برای مشاهده محتوا و یا دریافت محصولات دیجیتال باید حق اشتراک که مشخص کرده‌اید را پرداخت کنند.

پشتیبانی از سطوح کاربری مختلف مانند مدیریت، نویسنده، ویرایشگر، مشارکت کننده و عضو این امکان را مهیا می‌سازد تا دسترسی‌های کاربران را به طور بهتری مدیریت کنید. البته امکان افزودن سطوح کاربری دیگر با دسترسی‌های سفارشی از طریق افزونه‌ها وجود دارد.

به طور خلاصه، تقریبا هر نوع وب سایتی را میتوان با وردپرس راه اندازی کرد:

  • وب سایت فروشگاهی
  • سایت‌های بلاگ
  • سایت‌های ویدویی
  • سایت‌های رزرواسیون و فروش بلیط
  • سایت‌های دیکشنری
  • سایت‌های تبلیغاتی
  • سایت‌های خبری و تفریحی
  • سایت‌های دانلود
  • تالارهای گفتگو و شبکه اجتماعی
  • سایت‌های آموزش آنلاین
  • سایت‌های پرسش و پاسخ
  • ایجاد دانشنامه آنلاین
  • و …

 

۳- سئو فوق العاده وردپرس

گوگل و تمام موتورهای جستجوگر دیگر از یکسری پارامترهای از پیش تعیین شده برای رتبه دهی به وب سایت‌ها و نمایش در نتایج جستجوها استفاده می‌کنند. بنابراین هر چقدر پارامترهای بیشتری رعایت شود رتبه بهتری در نتایج جستجوها خواهید داشت.

وردپرس از همان زمان شروع به کار، توجه خاصی به این موضوع داشته و تمام آنچه را که یک سیستم مدیریت محتوا در زمینه سئو نیاز دارد را در خود جای داده است. البته با نصب افزونه‌های بهینه سازی و سئو مانند Yoast SEO این ویژگی بسیار قدرتمندتر خواهد شد و به عنوان مدیر سایت کنترل بهتری بر روی سئو خواهید داشت.

برخی از نیازمندهای حیاتی سئو برای CMS:

  • سرعت بارگزاری سریع – سرعت بارگزاری صفحات یک وب سایت ارتباط مستقیمی با سیستم مدیریت محتوا دارد. به همین دلیل است که توسعه دهندگان وردپرس همیشه بر روی سرعت آن کار می‌کنند.
  • استاندارد کدنویسی مناسب – از سال ۲۰۰۳ که وردپرس منتشر شد طی تمام این سال‌ها به صورت منظم و هر چند ماه یکبار بروز رسانی برای وردپرس منتشر شده است. توسعه دهندگان حرفه‌ای زیادی بر روی این سیستم کار می‌کنند تا خیال شما از بابت فنی راحت باشد.
  • نقشه سایت XML – به آسانی برای سایت نقشه سایت ایجاد کنید و آن را در موتورهای جستجوگر ثبت کنید. نقشه سایت ایندکس صفحات را برای خزنده‌های موتورهای جستجوگر راحتتر می‌کند.
  • ناوبری – با استفاده از فهرست‌ها، برچسب‌ها، دسته‌ها و ابزارک‌های فراوان ایجاد ناوبری و پیوند صفحات به یکدیگر بسیار آسان خواهد بود.
  • بهینه سازی تصاویر – افزودن متاتگ عنوان و Alt به تصاویر در وردپرس کاری بدون زمان‌گیر است و برای بهینه سازی تصاویر با مشکل خاصی مواجه نخواهید شد.
  • ادغام با شبکه‌های اجتماعی – موتورهای جستجوگر به سایت‌هایی که در شبکه‌های اجتماعی فعالیت مناسبی دارند توجه بیشتری دارند. به همین دلیل است که وردپرس سازگاری مناسبی با شبکه‌های اجتماعی دارد.
  • تجربه کاربری – وردپرس به طور کامل برای دستگاه‌های مختلف، مرورگرها و سیستم‌های متنوع بهینه سازی شده است تا کاربران حس خوبی به هنگام کار با وردپرس داشته باشند. همچنین بیشتر پوسته‌های وردپرسی از طراحی واکنشگرا پشتیبانی می‌کنند.

 

۴- کار با وردپرس آسان است

یکی از دلایل اصلی رشد سریع وردپرس سادگی کار با آن می‌باشد. کار با این سیستم به اندازه‌ای آسان است که حتی کاربران آماتور بدون نیاز به دوره‌های آموزشی می‌توانند سایت خود را راه اندازی کرده و محتوای آن را مدیریت کنند.

همچنین وجود منابع آموزشی مختلف که اکثرا به صورت رایگان منتشر می‌شوند، این امکان را فراهم ساخته است تا مدیر سایت بتواند از آموزش‌ها در جهت توسعه سایت وردپرسی خود استفاده کند و یا مشکلات موجود را بدون نیاز به استخدام افراد متخصص برطرف سازد.

 

۵- سفارسی سازی آسان وردپرس

وردپرس را می‌توان یکی از منعطف‌ترین سیستم‌های مدیریت محتوا دانست. امکان سفارسی سازی رنگ‌ها، طراحی و حتی ویژگی‌های فنی در وردپرس به راحتی قابل انجام است. برای سفارشی سازی وردپرس دو راه وجود دارد:

سفارشی سازی از طریق پنل:

تمام تنظیمات سایت در کنترل پنل وردپرس که به عنوان پیشخوان نامیده می‌شود، قرار دارند. از طریق این پیشخوان می‌توانید بسیاری از المان‌های سایت را سفارشی سازی کنید بدون اینکه لازم باشد تغییری در کدها اعمال کنید.

بسیاری از پوسته‌های جدید نیز از سفارشی سازی زنده پشتیبانی می‌کنند. از طریق این ویژگی می‌توانید تغییرات خود را به صورت زنده بر روی سایت مشاهده کنید. این ویژگی به شما کمک می‌کند تا تغییرات خود را بدون آنکه ذخیره کنید بر روی سایت مشاهده کنید.

سفارشی سازی از طریق کدها:

اگر با زبان‌های کدنویسی آشنا باشید، شاید توسعه و سفارشی سازی سایت از طریق کدها گزینه بهتری برایتان باشد. در این حالت شما محدود به امکاناتی که توسعه دهنده مشخص کرده نیستید و خودتان می‌توانید به هرشکلی که می‌خواهید، عملیات سفارشی سازی را انجام دهید.

برای آن دسته از افراد که با ویرایش فایل‌های وردپرس آشنا نیستند، توصیه می‌شود که از پوسته فرزند (child theme) استفاده کنند. در این حالت اگر اشتباهی مرتکب شوید، به راحتی می‌توانید فایل پوسته فرزند را حذف کنید تا سایت بدون مشکل نمایش داده شود.

 

۶- جامعه کاربری بسیار بزرگ

وردپرس یکی از گسترده‌ترین جوامع کاربران و توسعه دهندگان فعال را دارد. اگر به هنگام کار با وردپرس با مشکلی مواجه شوید، جامعه بسیار بزرگی که متشکل از میلیون‌ها کاربر می‌باشد؛ آماده‌اند تا شما را راهنمایی کنند.

البته به لطف وجود همین جامعه کاربری بزرگ، به احتمال زیاد هر سوال و یا مشکلی که داشته باشید، از قبل توسط افراد دیگر پاسخ داده شده باشد. برای یافتن راه حل مشکلات تنها کافیست که در سطح اینترنت جستجو کنید.

 

۷- امنیت بالای وردپرس

همه ما نگران امنیت سایت خود هستیم. هیچ کسی دوست ندارد که سایتش توسط افراد دیگر هک شود. خوشبختانه وردپرس از استاندارد امنیتی بالایی برخوردار است. اما لازم است که به نکات زیر توجه کنید:

  • وردپرس را همیشه بروز نگه دارید. بسته‌های بروز رسانی که منتشر می‌شوند، حفره‌های امنیتی نسخه پیشین را برطرف می‌کنند.
  • از افزونه‌های امنیتی برای افزایش سطح ایمنی سایت استفاده کنید.
  • افزونه‌ها را تنها از مخزن افزونه‌های وردپرس و یا مارکت‌های معتبر دانلود کنید.
  • افزونه‌ها و پوسته‌های سایت را به آخرین نسخه بروز رسانی کنید.
  • فضای میزبانی سایت (Host) را از یک شرکت معتبر تهیه کنید.

با رعایت کردن نکات ساده فوق می‌توانید با خیال آسوده از سایت وردپرسی خود استفاده کنید.

 

۸- پشتیبانی وردپرس از مولتی مدیا

وردپرس از یک ویرایشگر ظاهری پیشرفته برای مدیریت محتوا استفاده می‌کند که امکان افزودن فایل های مختلف مانند تصویر، ویدیو و صوت را به نوشته‌ها مهیا می‌سازد.

برای افزودن‌ فایل‌های مولتی مدیای مختلف تنها کافیست که آنها را به ویرایشگر دیداری بکشید تا جهت درج در سایت آپلود شوند. با استفاده از تصاویر و فیلم‌های ویدیویی محتوای خود را بهتر برای مخاطب توصیف کنید.
البته آپلود آسان فایل‌ها تنها ویژگی این ویرایشگر نیست و امکان ویرایش فایل‌ها در یک حد مشخص امکان پذیر است.

 

۹- امکان اتصال به هر نوع سرویس و یا برنامه‌ای

وردپرس در حالت عادی ویژگی های زیادی دارد، اما با افزونه‌ها می‌توان آن را قدرتمندتر هم کرد. زمانی که افزونه‌ای را نصب می‌کنید، ویژگی‌های جدید به سایت شما اضافه می‌شوند. برخی از این افزونه‌ها رایگان و برخی دیگر به صورت تجاری عرضه می‌شوند. در حال حاضر مخزن وردپرس حاوی بیش از ۴۱۰۰۰ افزونه می‌باشد.

فرقی نمی‌کند که بخواهید یک فرم ” تماس با ما ” به سایت خود اضافه کنید و یا سیستم بازاریابی ایمیلی پیاده‌سازی کنید؛ برای هر نوع کار و برنامه‌ای افزونه مخصوص به آن وجود دارد.

 

۱۰- وردپرس سیستمی با توسعه پایدار

توسعه وردپرس با سرعت بالایی پیگیری می‌شود. افرادی که از این سیستم مدیریت محتوا استفاده کرده‌اند، به این موضوع آگاه هستند. این ویژگی از وردپرس حتی توجه شرکت‌ها و سازمان‌های بزرگ را به خود جلب کرده است و اکنون شاهد سایت‌های بزرگی هستیم که وردپرس را به عنوان سیستم مدیریت محتوا برگزیده‌اند.

بروز رسانی‌های مدام وردپرس به کاربران این اطمینان را می‌دهد که سایت‌هایشان همیشه منطبق با استانداردهای وب است. همچنین در بیشتر بروز رسانی‌ها باگ‌های امنیتی که شناخته شده‌اند برطرف می‌شود.

 

آماری از دنیای وردپرس

اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که آمار و ارقام را به توضیحات ترجیح می‌دهند، این بخش را از دست ندهید – هرچند که مطالعه آمار این بخش برای هر کاربری جذاب خواهد بود!

  1. ۲۹ درصد از وب‌سایت‌ها با وردپرس راه اندازی شده‌اند. (بیش از هر CMS دیگری)
  2. طی ۷ سال گذشته وردپرس به عنوان محبوب‌ترین CMS انتخاب شده است.
  3. ۱۴.۹ درصد از ۱۰۰ سایت برتر دنیا با وردپرس راه اندازی شده است.
  4. هر ثانیه ۱۷ نوشته از طریق سایت‌های وردپرسی منتشر می‌شود.
  5. ماهانه ۳۷ میلیون جستجو برای WordPress در گوگل انجام می‌گیرد.
  6. در حدود ۲۰ میلیون وب‌سایت وردپرسی وجود دارد.
  7. بیش از ۵۰.۰۰۰ افزونه به صورت رسمی در مخزن وردپرس ثبت شده است.
  8. بیش از ۶.۰۰۰ افزونه تجاری برای وردپرس وجود دارد.
  9. بیش از ۱۴ هزار پوسته در مخزن ثبت شده است.
  10. بیش از ۱۱ هزار پوسته تجاری برای وردپرس وجود دارد.
  11. تعداد دانلود افزونه‌های وردپرس از رقم شگفت انگیز ۱.۴ میلیارد بار گذشته است.
  12. ۸۰ درصد پوسته‌های وردپرسی واکنشگرا می‌باشند.
  13. در آمریکا ۲۲ درصد سایت‌های تازه تاسیس از وردپرس استفاده می‌کنند.
  14. میزان محبوبیت وردپرس در هند ۱۲ برابر بیشتر از دروپال است.
  15. نسخه ۴.۸ وردپرس بیش از ۶۰ میلیون بار دانلود شده است.
  16. وردپرس برای بیش از ۶۸ زبان ترجمه شده است.
  17. حدود ۲۱ درصد از کدهای وردپرس به صورت کامنت هستند.
  18. افزونه اکیسمت (Akismet) با بیش از ۸۲ میلیون دانلود محبوب‌ترین افزونه وردپرسی است.
  19. وردپرس از فیس‌بوک و توییتر قدیمی‌تر است.
  20. از نسخه ۱ تا به امروز تمام بروز رسانی‌های وردپرس به نام یک هنرمند منتشر شده است.
  21. ۰.۷ درصد سایت‌های وردپرسی به زبان فارسی هستند.
  22. ۶۱ درصد سایت‌ها از نسخه قدیمی استفاده می‌کردند.
  23. براساس اعلام Wordfence هر دقیقه ۹۰.۰۰۰ حمله به سایت‌های وردپرسی صورت می‌گیرد.
  24. چیزی در حدود ۷۷ میلیون وبلاگ بر روی COM وجود دارد.
  25. وردپرس در بیش از ۶۵ کشور گردهمایی‌های رسمی برگزار کرده است.
  26. ۲۸ درصد فروشگاه‌های آنلاین با ووکامرس راه اندازی شده اند.
  27. صدها وب‌سایت دولتی در سرتاسر دنیا با وردپرس راه اندازی شده‌اند.
  28. بیش از ۱۲ درصد سایت‌های وردپرسی از گواهی SSL استفاده می‌کنند.

 

کدام سایت‌ها از وردپرس استفاده می‌کنند؟

اگر بگوییم بسیاری از سایت‌های بزرگ و شناخته شده جهانی از وردپرس به عنوان سیستم مدیریت محتوا استفاده می‌کنند، هیچ اغراقی نکرده‌ایم. در بخش آمار اشاره شد که نزدیک به ۳۰ درصد سایت‌ها با وردپرس راه اندازی شده‌اند و این روند همچنان به رشد خود ادامه می‌دهد. در ادامه نام چند سایت معروف جهانی که با وردپرس راه اندازی شده‌اند را مرور می‌کنیم:

  • The Wall Street Journal
  • CNN
  • IBM
  • BBC
  • Time
  • Facebook Newsroom
  • Forbes
  • PlayStaion
  • Mashable
  • Microsoft
  • NASA
  • Tech Crunch
  • و…

بسیاری از سایت‌های بزرگ ایرانی نیز وردپرس را انتخاب کرده‌اند، از جمله:

  • دیجی کالا
  • دانلودها
  • دیجیاتو
  • زومیت
  • زومجی
  • میهن دانلود
  • پاپ موزیک
  • ایران استخدام
  • و…

توجه: در برخی از سایت‌های خارجی و ایرانی که اسم برده شد، وردپرس به عنوان یک بخش خاص از سایت استفاده شده است و مربوط به کل آن سایت نمی‌باشد.

 امیدواریم این مقاله به شما کمک کرده باشد که بتوانید درک درستی از وردپرس و قدرت آن را داشته باشید . موفق و وردپرسی باشید .

Series Navigation

آموزش طراحی وب و برنامه نویسی وردپرس آموزش وردپرس

To top
ورود | ثبت نام
شماره موبایل یا پست الکترونیک خود را وارد کنید

با ورود یا ثبت نام شما قوانین کراسنو را قبول دارید

برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
درخواست بازیابی رمز عبور
لطفاً پست الکترونیک یا موبایل خود را وارد نمایید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ایمیل بازیابی ارسال شد!
لطفاً به صندوق الکترونیکی خود مراجعه کرده و بر روی لینک ارسال شده کلیک نمایید.
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد